Az elmúlt időszakban,mintha kicsit kevesebb figyelmet kapna a marcipán a kézműves csokoládék és a finomabbnál finomabb sütemények mellett. Ez valószínűleg nem annak köszönhető,hogy kevésbé lenne finomabb,mint a másik két társa, hanem inkább az elkészítés nehézségében. A látványosabbnál látványosabb formák elkészítése nagy szakértelmet és kézügyességet igényel. Hazánkban is vannak ennek a szakmának olyan mesterei,akik igen magas szinten űzik hivatásukat. Ezek közül kiszeretném emelni a Szamos marcipánt, Szabó marcipánt és a Kopcsik Marcipániát.
A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész blansírozott, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Pár szem keserűmandula hozzáadásával pedig létrejön a marcipán sajátos íze. A marcipán massza lehet egyszeres, kétszeres, háromszoros, ahol ez a jelző a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele a mandula és a cukor aránya. Minél nagyobb a szám, annál több benne a cukor.
A marcipán feltalálását több ország is magáénak tekinti, mint pl: Olaszország, Törökország, Irán, Irak, Németország. Magyarországra Aragóniai Beatrix révén érkezett.
A marcipánok összetétel szerint lehetnek:
- Félszeres marcipán – A félszeres marcipán, illetve a félszeres marcipánjellegű termék egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és fél tömegrész cukor (a glükózszirup szárazanyagot is számításba véve) felhasználásával készül.
- Egyszeres marcipán – Az egyszeres marcipán egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és egy tömegrész cukor felhasználásával készül.
- Másfélszeres marcipán – A másfélszeres marcipán egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és másfél tömegrész cukor felhasználásával készül.
- Kétszeres marcipán – A kétszeres marcipán egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és két tömegrész cukor felhasználásával készül.
- Háromszoros marcipán
A Magyarországon eladott mennyiség – bizonyos termékkörből – nyolcvan százaléka Szamos marcipán.(wikipédia szerint). Az 1935 óta folyamatosan működő cukrászda Szamos Mátyás kitartásának, szorgalmának és tehetségének köszönheti meglétét és a receptek nagy része is az ő kísérletező kedvének köszönhető. A marcipánok mellett ma már cukrászsüteményeket, tortákat és csokoládét is készítenek a marcipánok mellett. Csokoládéiskolájukban mi is megismerkedhetünk a csokoládé készítésének rejtelmeivel. Az ország több üzletében megtalálhatóak a termékeik,érdemes betérni.
A Szamos Gourmet Ház 2011-ben nyitotta meg kapuit,amely otthont ad cukrászdának, kávézónak és csokoládé manufaktúrának is. Az üzlet egyik kuriózuma a különleges látványt nyújtó, jókora csokoládéfa, melyen az ezüst ágak végén aranyló kakaótermések sötétedés után kivilágítva csalogatják a látogatókat.
Ez a második darab a világon, az első a kölni Imhoff Csokoládémúzeumban található. Ennek a fának a megtervezésén és elkészítésén legalább tíz, a különleges kihívásokat kedvelő tervező, művész és kézműves iparos dolgozott.
Az acélból készült fa 2.5 méter magas, súlya 220 kg, ágain 82 darab, aranyló kakaó gyümölcs helyezkedik el.
Az üzlet másik kedvence az életnagyságú marcipánlány, aki egy , a XVIII. században alkotó, holland festő „A csokoládés lány” című, ismert festményén szereplő nőalak mása. A csokoládés lány szobra 70 kiló marcipánból készült.
Múzeumok, kiállítások:
- Szamos Marcipán Kiállítás és Látványműhely – Szentendre
- Marcipán Mesevilág – Kőszeg
- Marcipánház – Tihany
Kopcsik Marcipánia és harangöntőház Eger:
Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai-és világbajnok Guinness rekorder mestercukrász alkotásaiból nyílt kiállítás. A 120 kiállítási darab között olyanok kaptak helyet, mint gy közel 2 méteres borospalack, Minaret kicsinyített mása, több ismert mesehős is.
Szabó-marcipán:
Szabó Károly nevéhez kötődik a Szabó-marcipán létrejötte. A tanulóévek után Bécsben kápráztatta el a nagyközönséget cukrászkészítményeivel. Majd Libanonba költözött és a Közel-Kelet uralkodóival ismertette meg süteményeit. 7 év után visszatért Európába és Puchberg am Schneebergben alapította meg a marcipánüzemét. Pár év múlva Európa-szerte ismertté vált a műhelye, amely Ausztriában az egyik legnagyobb olyan cég, ahol kézzel állítanak elő mindent. A manufaktúra mellett létrehozott egy múzeumot is az általa készített marcipáncsodákból. 1990-ben visszatért Magyarországra és létrehozta a desszertgyártó-és marcipánfigura üzemet Budapesten, ami azóta is működik és kiváló minőségű marcipánokat készít a hazai-és külföldi nagyközönségnek.
A Budai Várnegyedben található kávézójukban nemcsak az ízpróba miatt érdemes betérni,de a mellette lévő Múzeumban is egyik csoda követi a másikat.
(Képek:internet)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: